5 érv, amiért inkább élményt adj ajándékba, mint egy tárgyat

5 érv, amiért inkább élményt adj ajándékba, mint egy tárgyat

Ahogy jön a karácsony, egyre inkább beindul az őrület: mit vegyek, mit adjak ajándékba? Kinek mi tetszene? Most akkor még egy kenyérpirítót, vagy inkább egy pólót? Mindannyian szeretnénk, hogy amit szeretteinknek adunk, maradandó élményt nyújtson. Több kutatást is végeztek a témában, amely azt mutatja, hogy nem a személyes élmények mélyebben jobban megmaradnak, mint a tárgyi ajándékok. Összeszedtünk néhány érvet, hogy miért jobb egy élmény ajándékba, mint akár a legmenőbb kenyérpirító.

Boldogságot lehet vásárolni, bármennyire is mást mond a karácsonyi tárgy-reklám cunami: jobb, ha a pénzt inkább egy speciális élményre, nem pedig egy újabb iPhone-ra költjük. Az élmény máshogy, tovább megmarad velünk, míg egy tárgyi ajándék – percek vagy napok alatt – elveszíti varázsát.

“Az anyagi ajándékokhoz gyorsabban alkalmazkodunk” – mondja Joseph Goodman, a Washington Egyetem professzora, aki a tapasztalatok ajándékozásának hatásait tanulmányozza.

Itt az ideje hát, hogy megváltozassuk a saját elképzeléseinket arról, hogy mi is kerüljön dobozba a fa alá. Hagyjuk hátra a zoknikat, kötött pulcsikat: itt az ideje, hogy olyat adjunk ajándékba, amitől megjön a várt WOW!  Ha nekünk nem hisztek, lássunk 5 érvet, ami bizonyítja: ha már karácsony, akkor inkább valami maradandót adjunk ajándékba.

1. Sokkal jobban várjuk a jövőbeni élményeket

élmény ajándékba

Mi a legjobb egy ajándékban: amikor megkapjuk? Amikor várunk rá? Szerintem egyik sem. A legjobb az ajándékokban az, amikor megkaptuk, de hátra van az igazi része, vagyis megtapasztalni. Milyen élményem származik belőle? Mit fogok majd tudni mesélni a haveroknak, barátoknak? Igazából a várva várt élmény olyan, amely folyamatosan ad és ad és ad, már akkor is, amikor még át se éltük.

Létezik egy tanulmány, “Várakozás a Merlot-ra“. A tanulmány azt mutatja be, hogy a felkészülés az eljövendő tapasztalatok átélésére több időt ad nekünk arra, hogy elképzeljük az összes olyan nevetést, vidámságot ami ránk vár: már előre érezzük a szánkban a steak ízét, a romantikus pillanatokat, az örömet, amikor felszolgálják nekünk a bort.

Várakozás egy pozitív élményre, felpezsdítő érzés!

Kérje ingyenes ajánlatunkat és ajándékozzon emlékezetes élményt!

2. Az élmények tovább velünk maradnak

élmény ajándékba

 

Volna egy találóskérdésünk: mit kapott 2 évvel ezelőtt karácsonyra? Vagy múlt évben? Ugye, nem is olyan könnyű visszamlékezni rá. Akkor most valami mást kérdezek: hova ment el nyaralni? Milyen szép élménye van, amit kapásból fel tud idézni? Sokkal egyszerübb. Én például pontosan emlékszem, hogy 2 évvel ezelőtt a barátaim születésnapomra paintball meccset szerveztek. Kék, zöld, lila lettem, de akkor is kristálytisztán emlékszem mennyire jó volt megrohamozni előbb a másik várát, majd a megrakott asztalokat. Paprikás krumpli, tejberizs, rántott hús és limonádé/pálinka duett. Teljes volt a boldogság. Amúgy szakács / séf rakta össze nekünk a menüt, kifejezetten az én ízlésvilágom szerint (egyszerű gyerek vagyok, na).

A dolgok elhalványulnak, de a tapasztalatok és az emlékek az idővel csak édesebbé válnak. Még a szerencsétlen tapasztalatok is inkább már csak nevetést váltanak ki, akkor is, ha korábban nem pont így éreztük.

Az élmények tovább velünk maradnak, és jókedvvel emlékezünk rájuk vissza, a tárgyi emlékekhez fűzött érzések elhaványulnak.

3. A tulajdon paradoxona

élmény ajándékba

Egy 20 éves tanulmány, amelyet Dr. Thomas Gilovich, a Cornell Egyetem pszichológia professzora vezetett, egyértelmű következtetésre jutott: “Ne költsd a pénzed tárgyakra. Ugyanis az a gond, hogy a boldogság, amit hozzájuk párosítunk, gyorsan elhalványul.” Ennek oka az alábbiakban keresendő:

  • A tárgyakhoz hozzászokunk, ezzel együtt elvesztik pillanatnyi értéküket
  • Ahogy kapunk valamit, azonnal jobbra vágyunk, egyre magasabbra rakjuk a lécet (semmi sem elég)
  • A szomszéd fűje mindig zöldebb, vagyis ha valakinek éppen jobb autója, pirítója, okostelefonja van nekünk is kell egy még jobb.

Sokkal jobban megéri tehát, inkább élményt adni ajándékba.

4. Egy élmény többet ér

Nemcsak azt értjük ezalatt, hogy emlékezetesebb, de nagyobb is az értéke annak, ha élményt kapunk ajándékba. Egy másik érdekes kutatás szerint általánosságban úgy tartjuk, hogy az anyagi ajándék nagyobb örömöt és jobb ár-értéket arányt jelent. A másik eredménye a kutatásnak az volt, hogy ez alapvetően mégsem igaz, és az élmény ajándékba valójában boldogabbá tesz minket. Ezt hívják úgy, hogy “gazdasági előrejelzés”, és mint kiderült, ebben nem vagyunk túl jók.

Alapjában véve mindig az a kérdés, honnan közelítjük meg az ajándékozást: ha úgy teszed fel a kérdést magadnak, hogy “jó értéket keresek a pénzemért” akkor a válasz mindig tárgy lesz. Ha azonban a hangsúlyt a boldogságra teszed, mindig az “élmény” fog győzni. Szóval egyszerű: koncentráljunk a boldogságra!

Kérje ingyenes ajánlatunkat és ajándékozzon emlékezetes élményt!

5. Az élmény építi a kapcsolatokat

élmény ajándékba

A tapasztalatokat, élményeket általában csoportokban vagy párokban éljük át. Ez fontos szerepet játszik abban, amiért imádjuk őket. Nem csak az a tény, hogy új emlékeket szerzünk, hanem az is, hogy míg az anyagi ajándékokat javarészt egyedül “éljük meg”, addig a tapasztalatokban nagyobb valószínűséggel osztozunk más emberekkel.

Úgy tűnik, hogy nagyra értékeljük azt a tényt, hogy a tapasztalataink emberekhez kötődnek, legyen szó ismerőseinkről, szeretteinkről vagy éppen új kapcsolatokról. Élmény ajándékba = maradandó emlék és öröm.

A privát szakács az igazi élmény receptje

Egy privát szakács megfizethető és olyan élmény ajándékba vagy magunknak, mely különleges és mindig személyreszólóVálogatott séfjeink gondoskodnak arról, hogy szeretteik konyhályában, kertjében vagy teraszán tudjanak egy teljesen új formában élvezni egy romantikus vacsorát vagy vidám vendégséget.

Kövess és ismerj meg minket!